3 ноября 2015 г.

Новини КУ "Центр СНІД" ЗОР









1 березня 2017 році у Запорізькому Державному медичному університеті відбувся  захід в рамках «Містечка USAID»
Запорізька регіональна команда покращення якості проекту RESPOND провела для студентів  тренінг з консультування та тестування на ВІЛ.

Студенти не лише ознайомилися з новими підходами до виявлення, профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, а й завдяки участі досвідчених лікарів здобули практичні навички мотиваційного консультування та тестування на ВІЛ. Для напрацювання навичок учасники брали участь у рольових іграх, під час яких вчилися користуватися справжніми експрес-тест-системами, а також такими розробленими проектом RESPOND допоміжні інструменти, як Клінічні показання для тестування на ВІЛ та Алгоритм скринінгу для визначення потреби пацієнта в тестуванні на ВІЛ
Студенти ставили безліч запитань, серед яких – роль працівників первинної медико-санітарної допомоги у виявленні та лікуванні ЛЖВ та шляхи утримання їх в системі медичної допомоги. 



10.02.2017 року відбулась  нарада з питань співпраці Запорізького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом з НУО у 2017 році.
На зустрічі розглянуті основні питання  по покращенню співпраці неурядових організацій та центра СНІД.
Основне питання це медико-соціальний та психологічний супровід  вперше виявлених  ВІЛ-позитивних осіб.
Залучення  та утримання ЛЖВ із ключових груп до медичної допомоги.
Взаємодія соціальних працівників з лікарями сайту АРТ.

15.02.2017 року відбулась медична нарада  «Аналіз діяльності КУ «Центр СНІД» ЗОР  за  2017 рік».
На зустрічі розглянуті основні питання та зроблені висновки:
-У 2016 рік показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію в області,  в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року,  збільшився на 26,3% і склав 41,02 на 100 тис. населення;
-Збільшення показника захворюваності на ВІЛ-інфекцію відбулось  внаслідок збільшення питомої ваги обстежених осіб з груп підвищеного ризику до 16,06% у 2016 році проти 13,9% у 2015 році та збільшення кількості  осіб, взятих на диспансерний облік,   з 79,6% у 2015 році до 89,7 у 2016 році. Покращився доступ до тестування на ВІЛ населення за рахунок широкого впровадження швидких тестів на 16 територіях області.
-Показник захворюваності на СНІД (на 100 тис. нас.), в порівнянні з 2015 роком,  збільшився на 19,4  і склав  у 2016 році 25,44.
-Показник смертності від СНІДу (на 100 тис. населення), в порівнянні з 2015 роком,  зменшився  на 17,17 %  і склав  8,16  на 100 тис. населення.
-Питома вага померлих від ко-інфекції за 12 місяців  2016 року складає  36%  від усієї кількості  померлих  з діагнозом  СНІД  (12 місяців  2015 р – 49%).
-Збільшилась кількість  осіб, які були вперше виявлені та поставлені на  диспансерний  облік в ІІІ та ІV клінічної стадії ВІЛ-інфекції  з 243 осіб у 2015 році  до  335 осіб у 2016 році.
Проблеми:
1.     Не здійснюється забір і доставка зразків крові  для обстеження на СД4, ВН пацієнтів Д-групи із сайтів АРТ до лабораторій Центру СНІД через відсутність вакутайнерів та нестачу пального у ЦРЛ.
2.     Не здійснюється видача і призначення АРТ на сайті смт Більмак.
3.      При проведенні ранньої діагностики ВІЛ існує проблема 100% обстеження дітей через матеріальні, транспортні труднощі та людський фактор.
4.     Залишається низьким рівень диспансеризації у районах (ЦРЛ) через відсутність лікарів- інфекціоністів або їх відмову здійснювати спостереження за ВІЛ-інфікованими 
Пропозиції:
1.Активізувати роботу по відкриттю сайтів АРТ на базі кабінетів «Довіра» ЦРЛ.
3. З метою перевірки стану організації профілактики   ВІЛ-інфекції, доступу до обстеження і лікування ВІЛ- інфікованих осіб, продовжити виїзди до  районних   ЦРЛ. 
4.Підготувати наказ по Департаменту ОЗ щодо упорядкування звітності районів з питань ВІЛ-інфекції.
5. Відновити проект з медико-соціального супроводу ВІЛ- позитивних вагітних і дітей, народжених від ВІЛ- позитивних     матерів із залученням в роботу МДК
фахівців Центру СНІД   (акушера-гінеколога, педіатра).
Оптимізація маршруту пацієнта з вперше виявленим позитивним результатом на ВІЛ з метою попередження   їх  втрати та своєчасного взяття на диспансерний облік;
7. Створення та відпрацювання та впровадження в діяльність працівників Центру алгоритму формування прихильності до медичного нагляду та лікування АРТ;
8. Впровадження в діяльність соціальних працівників та психологів Центру  індивідуального ведення ВІЛ-інфікованих   пацієнтів  з ризиками відривів від АРТ, вперше  виявлених пацієнтів  - з метою формування до медичного нагляду;
9. Сприяння повноцінній роботі новим сайтам АРТ в  Кам’янсько-Дніпровський ЦРЛ та ТМО Михайлівського району шляхом проведення моніторингових та консультативних візитів в І півріччі 2017 р. (2 рази на квартал перші півроку 2017 р. ) 
10.Своєчасне введення даних про пацієнтів з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція в ЕІ STMA медичними сестрами поліклінічного відділення Центру;
Вийти з клопотанням до ДОЗ ОДА щодо отримання даних по випадкам смерті від СНІД  від обласного управління статистики.
16. Контроль за хіміопрофілактикою  Ізоніазідом,
17. Виконання плану введення в АРТ пацієнтів за кошти PEPFAR,
18 Взаємодії з медичними закладами ДПтСУ в Запорізькій області з питань  надання медичної допомоги засудженим, звітності з ВІЛ/СНІДу,
19. Подальшого моніторингу сайтів АРТ, покращення якості надання медичної допомоги ЛЖВ;

20. Контроль за щоденним та тижневим внесенням змін у звітні форми  щодо заміни схем АРТ терапії за різними джерелами фінансування. Лікарям-інфекціоністам Центру, кабінетів «Довіра», сайтів АРТ забезпечити виконання плану введення пацієнтів в АРТ за кошти Глобального Фонду та PEPFAR.


Заходи  до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2016 рік


1.      Проведення Акції до  Європейського тижня тестування на ВІЛ 2016 .
26 листопада 2016 року в гіпермаркеті «Ашан» м. Запоріжжя пройшла соціальна акція приурочена до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом і вже в третій раз проводиться в гіпермаркетах «АШАН» по всій Україні. «Вірю - не вірю» - п'ята хвиля Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс», спрямована на пропаганду відповідальної поведінки. Ця кампанія об'єднала зусилля уряду України та міжнародних організацій - Об'єднаної Програми ООН з ВІЛ / СНІДу (ЮНЕЙДС) і компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Уряду Німеччини.
Всі бажаючі пройшли консультування та тестування на ВІЛ, вірусні гепатити.
За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії.
З метою підвищення обізнаності населення про ВІЛ і популяризації відповідального поведінки, зокрема проходження тестування на ВІЛ 26 листопада 2016 року в гіпермаркеті «Aшан» було проведено безкоштовне добровільне і анонімне консультування та тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С і сифіліс для всіх бажаючих.
Пройшли консультування та тестування на ВІЛ, гепатит В,С, сифіліс - 450 осіб, з них позитивні на ВІЛ- 3, гепатит С-14, гепатит В-1, сифіліс-3.
Тестування проводилось під гаслом кампанії «Вірю - не вірю» - «Не вір словам - зроби тест на ВІЛ». 

               2.      25.11.2016 лекція для організаторів просвітницької роботи закладів охорони здоров’я.
                3.      25.11.2016 лекція для учнів 8-11 класів Школа «Алеф».
            4.      26.11.2016 Інтерв’ю для  каналу  TV-5  про проведення акції в гіпермаркеті «Aшан» О.Д. Петровська.


                5.      29.11.2016 просвітницький демонстраційний тренінг  «Репродуктивне здоров’я.               Профілактика ВІЛ-інфекції» для студентів 2 курсу факультету соціальної педагогіки і психології ЗНУ.
                6.      30.11.2016. лекція для студентів Запорізького медичного коледжу.
               7.      30.11.2016. 19.30. Прямий ефір  на ТРК «Запоріжжя»,, присвяченого Всесвітньому                 дню   боротьби зі СНІДом. Участь приймали лікарі КУ «Центр СНІД» ЗОР, БФ                         «Сподівання»,  ЗОВ ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ, Запорізька обласна організація    
               Товариство Червоного Хреста. Протягом всієї передачі проведене інтерактивне          
опитування глядачів з питань особистого відношення до проблеми ВІЛ/СНІД.
     8.      04.12.2016.  10.20. Транслювання передачі на ТРК «Запоріжжя»,, присвяченого   Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.
     9.      01. 12.2016    акція в школах Олександрівського району, присвячена Міжнародному Дню Боротьби зі СНІД.  На шкільному марафоні зібрано 5000,0  грн. для ВІЛ-позитивних дітей.  

             10.  01.12.2016 року у Запоріжжі відбувся молодіжний концерт, приурочений до       
                  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Захід проводиться під девізом «Я за 100%                         життя». Чому «Я за 100% життя»? Україна залишається лідером в Європі за          масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 290 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз. За даними Запорізького центру СНІДу, станом на 01.07.2016 року на обліку в області знаходиться 4197 осіб. У 2015 році Україна, як і багато інших країн світу, взяла на себе зобов'язання перед Глобальним Фондом та в рамках стратегії ЮНЕЙДС, досягти стратегічної цілі 90-90-90, щодо зупинення епідемії ВІЛ/СНІДу.
Відповідно до мети 90-90-90, до 2020 року 90% всіх людей, що живуть з ВІЛ, будуть знати про свій статус, 90% всіх людей, у яких діагностовано ВІЛ-інфекцію, будуть стабільно отримувати антиретровірусну терапію, у 90% людей, які отримують антиретровірусну терапію, буде спостерігатися вірусна супресія (що означає неможливість передачі ВІЛ). Моделювання показує, що досягнення цієї амбітної мети дозволить до 2030 року викорінити епідемію СНІДу в усьому світі.
               Вперше у 2016 році було досягнуто взаєморозуміння між найвищими рівнями
 виконавчої влади, міжнародними донорами та приватними фондами і 101 000 
ВІЛ-позитивних людей (що знаходяться на обліках у СНІД-центрах) отримає лікування 
по всій державі у 2017 році і 1 грудня ми хочемо зафіксувати цей момент і видати 
«АБОНЕМЕНТ НА ЖИТТЯ» для 101 000 українців. 
               Саме тому, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, ми знову привертаємо
 увагу кожного громадянина, особливо молоді, до важливості знати свій ВІЛ-статус,
 бути не байдужими до зупинення епідемії ВІЛ/СНІДу в країні, бути солідарними з людьми,
 які живуть з ВІЛ/СНІД. І саме 1-го грудня ми хочемо об’єднати однодумців та наших партнерів, 
зусиллю яких ми змогли досягти лікування для більше ніж тисячі пацієнтів.

      11.   02.12.2016.  Виїзна акція в гуртожиток для ВПО. Проведені  інформаційні заходи. Консультування та Тестування  на ВІЛ з використанням швидких тестів.  Обстежено 16 осіб, всі результати негативні.

      12.  05.12.2016. Виїзна акція в кримінально-виконавчій  інспекції Комунарського району.  Проведені  інформаційні заходи для умовно засуджених та звільнених з місць позбавлення волі. Консультування та Тестування  на ВІЛ з використанням швидких тестів. Захід буде проведений за участю мобільної амбулаторії БФ «Сподівання». Обстежено 11 осіб, всі результати негативні.

      13.   06.12.2016 .  Лекція для медичних працівників геріатричного пансіонату з питань профілактики ВІЛ-інфекції.

      14.  Інформаційна бесіда з  учнями про  ВІЛ/СНІД, заходи  профілактики ВІЛ-інфекції.  О.Д. Петровська.


05.10.2016 року відбулась медична
 нарада для гінекологів.

На зустрічі розглянуті основні питання:   
- Профілактика передачі ВІЛ від матері 
до дитини
- Ситуація в Україні та Запорізькій області
- Новий клінічний протокол ППМР
Основні зміни в протоколі:
Надання медичної допомоги розписано
за рівнями (первинний, вторинний, 
третинний) амбулаторна, стаціонарна допомога;
Децентралізація (кабінети «Довіри», сайти АРТ);
3 - х кратне обстеження вагітних з груп ризику та дискордантних пар (третє обстеження за кодом 109,3: ІФА в 32 - 36 тижнів або експрес-тест під час пологів);
Обстеження на ВІЛ чоловіка (статевого партнера) за кодом 116,1 при першому обстеженні вагітної, для виявлення дискордантної пари;
Скринінг на вживання наркотиків у вагітних (опитувальник «Ассист»);
Початок АРТ якомога раніше з будь-якого терміну вагітності;
АРТ призначається довічно незалежно від кількості СД- 4;
Нові клінічні  сценарії АРТ у вагітних;
Зміна схем АРТ для вагітних: застосування стандартизованих схем з фіксованими дозами, зменшення кількості таблеток і кратності прийому (1 таб. Х 1 раз на добу);
Основна схема: TDF / FTC / EFV або TDF / FTC + LPV / rtv
При передчасних пологах (до 34 тижнів) породіллі додатково призначається одноразово NVP;
При невідкладної профілактики NVP під час пологів (експрес-тест +) додатково призначається «фарм» супровід TDF / FTC протягом 2 тижнів;
Нові алгоритми діагностики, встановлення діагнозу та АРВ - профілактики новонароджених;
Рання діагностика ВІЛ у новонароджених в пологовому будинку (на 2 - 3 добу) методом ПЛР ( «суха крапля»);
Збільшення тривалості АРВ - профілактики новонароджених з 7 до 28 днів, змінено схеми АРВ - профілактики в залежності від показника ВН матері в 36 тижнів.
Локальний протокол медичної допомоги «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини» розробляється в конкретному лікувальному закладі протягом 3 місяців з моменту затвердження Уніфікованого клінічного протоколу;
Наявність у лікаря локального протоколу є одним з індикаторів якості надання медичної допомоги;

Методика розробки та зразки локальних протоколів - на сайті «Державного експертного центру МОЗ України» dec.gov.ua в розділі Стандартизація медичної допомоги - Реєстр медико-технологічних документів - Розробка локальних протоколів

29.08.16 року відбулось засідання координаційної ради з  питань протидії соціальним хворобам  при ОДА.

На засіданні розглянуті основні питання:
1. Стан виконання за I півріччя 2016 року Цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз у Запорізькій області на 2012-2016 роки.
            2. Затвердження аналітичної довідки щодо існуючої моделі надання соціально-психологічної підтримки хворим на туберкульоз на амбулаторному етапі лікування в Запорізькій області за проектом «Підвищення прихильності хворих на туберкульоз до протитуберкульозного лікування на амбулаторному етапі на регіональному рівні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

            3. Основні положення Стратегії  забезпечення  сталої відповіді на епідемію туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року. Затвердження складу робочої групи  по розробці Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу у Запорізькій області  на період до 2020 року та  Плану заходів щодо її реалізації.

  27.07.2016 року відбулась медична нарада  «Аналіз діяльності КУ «Центр СНІД» ЗОР  за І півріччя 2016 року».
На зустрічі розглянуті основні питання та зроблені висновки:
-         У І півріччі поточного року показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію в області,  на 100 тис. населення, в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року  збільшився на 33,6%;

-         Збільшився рівень виявлення ВІЛ-інфекції серед загального населення.
-         Показник захворюваності на СНІД, в порівнянні з аналогічним періодом 2015 роком, збільшився на 21,7%
-         Показник смертності від СНІДу в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року зменшився  на 7,4 %;
-         Постійно збільшується кількість  осіб, які були вперше виявлені та поставлені на «Д» облік у ІІІ та ІV клінічної стадії ВІЛ-інфекції.
Недоліки
1. Організаційні:
1. Не здійснюється централізація послуг з лікування  на сайті АРТ у ДЗ «СМСЧ № 1» м. Енергодару на прилеглі райони - Кам’янсько-Дніпровський та В. Білозірський.
2.  Кадрові проблеми в районах:  не зайняті ставки  лікарів-інфекціоністів кабінетів «Довіра» в Приазовському, Приморському, Великобілозірському, Розівському ЦРЛ.
2. Якість надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам:
1. Спостерігається низька  прихильність до лікування, відмова ЛЖВ від диспансерного нагляду у лікувальних закладах  за місцем проживання (кабінети «Довіра» ЦРЛ) через побоювання  розголошення ВІЛ-позитивного  статусу медичними працівниками.
2. Виявлення ВІЛ-інфікованих в пізніх стадіях захворювання.   З року в рік  збільшується кількість  осіб, які були вперше виявлені та поставлені на  диспансерний  облік в ІІІ та ІV клінічної стадії ВІЛ-інфекції:  243 особи у 2015 році, 228 осіб у 2014 році.
3. Збільшується фтизіатрична диспансерна група, яка включає активні форми туберкульозу, ЗЗТБ, тубконтакти, тубвіражі, що  пов'язано зі зростанням захворюваності серед дорослого населення .
4. Збільшується кількість дітей, які контактують з хворими  на туберкульоз (частіше, це контакт з батьками),  які потребують додаткового обстеження і проведення хіміопрофілактики. Додаткове обстеження повинно включати комп’ютерну томограму органів грудної порожнини. Продовжуються реєструватися випадки затримки проведення реакції Манту ВІЛ-позитивним дітям (згідно клінічного протоколу) через відсутність туберкуліну в медичних закладах.
5. Залишається високий  рівень захворюванності і смертності від ТБ хворих на ко-інфекцію ВІЛ/ТБ у м.Мелітополі.
6.  Ко-інфекція  ТБ/ВІЛ. Не у всіх районних ЦРЛ призначається хіміопрофілактика ТБ/ ВІЛ-нфікованим пацієнтам у звязку з відсутністю Ізоніазиду.
7. Не вирішено питання передачі АРВ-препаратів через соціального працівника закладу.

Пропозиції:

1. Підготувати проекти  наказів по Департаменту ОЗ ОДА  про подальше  відкриття  нових  сайтів АРТ на базі кабінетів «Довіра» ЦРЛ та ЗОЗ (Михайлівське ТМО, Оріхівська ЦРЛ,  Кам’янсько-Дніпровська ЦРЛ, м. Запоріжжя)
2. Вирішити питання  і  підготувати  проект наказу  по Департаменту ОЗ ОДА щодо подальшої централізації  надання АРТ на базі  Бердянського ТМО   для мешканців  Приморського  районів,  на базі Токмацької ЦРБ для мешканців  Чернігівського районів.
3.  При відкритті сайтів АРТ,  сприяти на місцях  проведенню лабораторного моніторингу лікування  у дітей  (забір крові на ПЦР ДНК, СД4, ВН тощо).
5.  Провести робочу нараду з головними лікарями ЗОЗ м. Запоріжжя тп обласних закладів щодо перенаправлення до Центру СНІД на тестування своїх пацієнтів, а також про необхідність виконання Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених віруcом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ»   від 05.12.2012 р. і наказу МОЗ України від 19.08.2005р. № 415 «Про удосконалення добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію» щодо того, що послуги ДКТ повинні  бути  доступні всім  бажаючим пройти обстеження на ВІЛ і включають:
- фізичну  доступність - в усіх ЗОЗ незалежно від форми  власності;
- економічну доступність – безкоштовне обстеження  для всіх пацієнтів.
6. Продовжити співпрацю з неурядовими ВІЛ-сервісними організаціями  ВБО ЛЖВ,  БФ «Сподівання», інших організацій,  в рамках роботи  мультидисциплінарної команди та мобільної  амбулаторії  по медико-соціальному супроводу ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей.
7.  Проводити аналіз переривання пацієнтами АРТ і розробляти  конкретні кроки для вирішення проблем: соціальний супровід, доступність телефонного зв'язку, тощо.                                                                                                              
8.  Продовжити   у 2016 році  навчання  спеціалістів ЗОЗ області та міста,  з питань надання послуг КіТ, ВІЛ-інфекції,  АРТ, тощо.

28.07.2016 року у центрі Запоріжжя, на бульварі Шевченка пройшла акція безплатного експрес-тестування на виявлення гепатиту С  «Вимагай лікування», яку  БФ «Сподвівання» та  запорізькі медики приурочили до Дня боротьби з вірусними гепатитами, який у світі відзначається сьогодні, 28 липня. У Запоріжжі подібні акції проходять щороку уже п’ятий рік поспіль.
 Під час цієї акції сьогодні ми виявили вісімнадцять інфікованих на гепатит С. В цілому, Україна належить до країн з середнім розповсюдженням гепатиту С, інфіковано біля трьох відсотків громадян. Поширеність гепатиту С серед ВІЛ-інфікованих складає від 33 до 60 відсотків, а в осіб, що вживають внутрішньовенні наркотичні речовини, майже 80 відсотків. Наразі в області зареєстровано 989 хворих з ко-інфекцією ВІЛ/гепатити", - каже головний лікар обласного центру СНІД Олена Петровська.

Упродовж дня проведемо більше півтори  експрес-тестувань. Щоб зробити аналіз крові, треба кілька секунд. Через хвилин десять – результат. Якщо на маркері одна риска – результат негативний, тобто захворювання нема. Дві риски – позитивний. Ось, ми бачимо на одному з маркерів дві риски, що свідчить про те, що є антитіла до вірусу. Цій особі рекомендуємо обстежитися і пройти лікування у стаціонарі”, - говорить завідувачка відділом моніторингу і оцінки Центру СНІД Олена Велигодська.
Бажаючих перевіритися багато, навіть утворилися черги. Очевидно, люди добре розуміють, яку загрозу несе їх життю ця підступна хвороба. Адже підчепити її можна будь-де, наприклад, у кабінетах педикюру та манікюру, стоматології ,  взагалі там, де є кров інфікованої людини і  погано обробляють інструменти.





12.05.2016 року  на базі   КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР  проведений Круглий стіл, присвячений Дню пам’яті померлих від СНІДу.
На Круглому столі  обговорювалися наступні питання:
-         надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим засудженим в Запорізької області
-         аналіз надання послуг з КіТ на ВІЛ  серед засуджених та ув’язнених ДПтСУ в Запорізькій області за І  квартал 2016 року.

-         результати проведення оцінки якості даних на сайтах АРТ. План верифікації даних на ІІ-ІV квартали 2016 року.

12.05.16 відбулась робоча зустріч локальної команди м. Запоріжжя  з покращення якості ВІЛ-послуг .
На робочій зустрічі обговорювались питання про  якісні зміни:  кращу доступність послуг тестування на ВІЛ у зручних для пацієнтів місцях та у зручний для них час; підвищення якості консультування; зменшення часу очікування результатів тестування; загальне задоволення пацієнтів послугами сайтів АРТ.
Розглянуті питання про введення до штатного розпису КУ «Центр СНІД» ЗОР 0,5 ставки соціального працівника (по 0,25  ставки  для БФ «Сподівання» і ЗОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»).
Соціальним працівникам надавати дані про ВІЛ-позитивних осіб, які не з’являються довгий час до лікаря на диспансерний огляд, надавати лише за наявності згоди пацієнта на залучення до  його обслуговування працівників УЦПМСД, соціальних працівників;  

Мета  робочої зустрічі - своєчасно виявити осіб з ВІЛ,  взяти  на диспансерний облік та призначити АРТ.

13 травня 2016 року о 17:00 відбулась акція «Безпечна кров», що присвячена до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу.
активісти Запорізького обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» разом з організаціями партнерами принесли на бульвар Шевченко справжню кров ВІЛ-позитивних людей, що приймають АРВ-терапію. Така кров є БЕЗПЕЧНОЮ, оскільки науково доведено, АРВ-терапія зменшує концентрацію вірусу в організмі людини, що унеможливлює передачу ВІЛ через кров.

 У такий спосіб активісти звертаються до голови Запорізької облдержадміністрації із закликом вшанувати пам’ять людей, які померли від ВІЛ/СНІДу, та із вимогою забезпечити отримання лікування під медичним наглядом для усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ в Запорізькій області.

У свою чергу Всеукраїнська Мережа ЛЖВ уже направила до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я лист із вимогою забезпечити лікуванням усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ уже у 2016-му році. Адже тільки 100% лікування зупинить епідемію ВІЛ в Україні і тільки 100% лікування зробить кров ВІЛ-позитивних пацієнтів безпечною.
Перелік заходів, які пройшли в Запорізькій області:
13.05.2016 о 1600 до 1640 - висадка квіткової клумби у сквері по вул. Верхній;

13.05.2016 з 1700 до 1900  - представлення у пробірці крові ВІЛ-позитивної людини на бульварі ім. Шевченка (біля годинника Закоханих). Після чого відбудеться показ квілту з іменами людей, які померли від СНІДу в Запорізькій області та запалення траурних лампадок в знак пам’яті та скорботи за цими людьми;


13.05.2016 з 1700 до 1900 - консультування та тестування на ВІЛ на бульварі ім. Шевченка.
Для довідки:
Сьогодні у Запорізькій області під медичним наглядом знаходяться 4051 ВІЛ-позитивних людей, із них АРВ-терапію отримує – 2150 осіб. Оціночна кількість ВІЛ-позитивних людей у Запорізькій області – 6531 особа.
В Україні, станом на 01.04.2016 р., за кошти державного бюджету лікування отримують 43 353 пацієнтів. Ще 19 496 пацієнтів отримують лікування за кошти Глобального фонду, ліки для яких закуповує Мережа ЛЖВ.
Оціночна кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні сягає 230 000 осіб. Наразі, лікування отримує чверть всіх ВІЛ-інфікованих в Україні (63 029 на лікуванні всього станом на 01.04.2016), а знає про свій ВІЛ-позитивний статус лише половина (126 604 ВІЛ-позитивних на медичному обліку станом на 01.01.2016).
Відповідно до Загальнодержавної програми по боротьбі зі СНІДом, у 2016 році лікування мають отримувати 105 748 осіб. Наразі лікується 64 029. Держава не виконує свої зобов'язання по лікуванню. 105 748 на лікуванні – це абсолютний мінімум, який держава має забезпечити в цьому році. За майже 30 років епідемії в Україні від СНІДу померли 39 085 людей. Усі ці люди могли б жити і до сьогодні, якби отримували необхідне лікування. Якщо кожна ВІЛ+ людина в Україні отримуватиме АРВ-терапію, це дозволить зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу у найближчі роки.


25.04.2016-27.04.2016 відбулась міжрегіональний навчальний семінар з питань покращення якості послуг у сфері ВІЛ/СНІД.

Сім регіональних команд зустрілися у Києві для обміну досвідом, визначення спільних проблем та оновлення змін для тестування протягом наступних трьох місяців.

Планували як зробити краще: як більш ефективно залучити вузьких спеціалістів, як більше людей охопити послугами тестування, як покращити прихильність до лікування.


Лікарі, представники НУО та пацієнти радилися та планували діяльність з урахуванням напрацювань та досвіду семи регіонів-учасників Колаборативу з покращення якості та міжнародних рекомендацій щодо оптимізації догляду та лікування людей, які живуть з ВІЛ.



25.04.2016 - 29.04.2016   В КУ «Центр СНІД» ЗОР відбувся   візит лікарів центрів СНІД інших регіонів України, мета якого проведення верифікації  електронного інструменту  STMA, який дозволяє підвищити рівень підготовки  облікової та звітної документації та поліпшити моніторинг диспансеризації та лікування  пацієнтів. Електронний інструмент розроблено на основі Microsoft Access і дозволяє автоматично формувати звіти клінічного моніторингу.









15.03.2016 - 16.03.2016 року відбулась навчальна сесія для місцевих команд покращення якості з метою обговорення перших результатів роботи і проблем, що виникають під час впровадження заходів з покращення якості континууму ВІЛ-послуг у Запорізькій області. Місцеві команди були представлені наставниками, фахівцями первинної медико-санітарної допомоги, протитуберкульозної, наркологічної та дерматовенерологічної служб. ВІЛ-сервісні організації та пацієнти АРТ-сайтів також взяли участь у  заході.

До роботи навчальних сесій приєдналися представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України (УЦКС), ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".

За допомогою «Дошок успіху» – імпровізованих стендів – місцеві команди, що працюють на базі сайтів АРТ, ділилися своїми успіхами та уроками, засвоєними під час тестування змін до континууму ВІЛ-послуг. Так, за період з січня по березень 2016 року місцеві команди покращили переадресацію пацієнтів завдяки скоординованості взаємодї сайтів АРТ з центрами первинної медико-санітарної допомоги та спеціалізованими службами, почали частіше транспортувати зразки крові на тестування з сайтів АРТ до обласних центрів СНІДу, збільшили час роботи цих закладів, долучилися до розшуку пацієнтів, які стоять на диспансерному обліку і не з’являються на прийом до лікаря.


RESPOND представив результати базової оцінки, проведеної на основі опитування пацієнтів сайтів АРТ. Мета опитування – фіксація і аналіз якісних змін, які відбуваються внаслідок заходів з покращення якості. Очікувані зміни передбачають кращу доступність послуг тестування на ВІЛ у зручних для пацієнтів місцях та у зручний для них час; підвищення якості консультування; зменшення часу очікування результатів тестування; загальне задоволення пацієнтів послугами сайтів АРТ.

16 березня 2016 року відбувся семінар «Вдосконалення надання послуг хворим на ТБ та ТБ/ВІЛ в закладах первинної медико-санітарної допомоги за підсумками менторингових візитів в 2015 році».
Мета семінару: підвищити якість надання послуг з профілактики, виявлення та лікування хворих на ТБ і ТБ/ВІЛ в закладах медичної допомоги Запорізької області.
На семінарі обговорювали недоліки надання медичної допомоги хворим на ТБ та ТБ/ВІЛ у закладах первинної медичної допомоги Запорізької області. Про необхідність акцентувати увагу  медичних працівників щодо виявлення хворих на ТБ та ТБ/ВІЛ, організації контрольного лікування хворих на ТБ, МРТБ та ТБ/ВІЛ у медичних закладах, в першу чергу, первинної ланки. 
Очікувані зміни передбачають підвищення якості виявлення на первинної диференційної діагностики туберкульозу в закладах первинної медичної допомоги. Створення належних умов в Запорізькій області для отримання пацієнтами ДОТ- послуг після припинення бактеріовиділення в закладах первинної медичної допомоги. Забезпечення амбулаторного контрольованого лікування пацієнтів. Підвищення ефективності лікування хворих на туберкульоз, якості впровадження в закладах первинної ланки заходів інфекційного контролю за туберкульозом у Запорізькій області.



23 березня 2016 року відбулась науково-практична конференція «Підходи щодо діагностики та лікування туберкульозу в умовах сучасного реформування медичної галузі»
На конференції  обговорювали наступні питання:
- Стратегія боротьби з туберкульозом у світі. Місце України у цьому процесі.
- Ситуація щодо туберкульозу в Запорізькій області та шляхи її оптимізації.
- Соціальний супровід хворих на туберкульоз.
- Проблеми туберкульозу у дітей та підлітків Запорізького регіону.
- Використання дезінфектантів у протитуберкульозних закладах.
- Поєднання ВІЛ-інфекції та туберкульозу. Епідеміологічні аспекти.
- Сучасний погляд на роботу дільничного фтизіатра у вогнищах туберкульозної інфекції.
- Ефективність надання медичної допомоги на туберкульоз на амбулаторному етапі.
- Модель амбулаторного лікування хворих на туберкульоз.
- Формування у хворих на туберкульоз стимулів до одужання.
- Підходи щодо лікування хворих на МРТБ із побічною дією на ПТП. 
- Ефективність лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз.
- Ефективність лікування хворих на вперше діагностований туберкульоз з розповсюдженими формами.
- Особливості лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень із застосуванням патогенетичних засобів.
- Роль та місце бронхологічних методів у обстеженні хворих на бронхолегеневу патологію.
- Місце хірургічних методів лікування туберкульозу легень в сучасних умовах.
- Використання тест- системи Gene Xpert MTB/RIF для швидкого виявлення мікобактерії туберкульозу та визначення стійкості до рифампіцину з підтвердженням діагнозу за допомогою автоматизованої системи BACTEC MGIT 960.
- Причини смертності від туберкульозу.

- Досвід впровадження Реєстру хворих на туберкульоз в Запорізькій області.

23-25 березня 2016 року RESPOND представник центру моніторингу та оцінки взяла участь у тренінгу з використання онлайн-платформи «ArcGIS Online».
Знання і навички, отримані під час навчання, дозволять створювати інтерактивні карти, що базуються на специфічних даних в залежності від існуючих потреб, а також використовувати ці карти для прийняття рішень, які базуються на даних.
На даний час за технічної підтримки проекту RESPOND створено понад 30 інтерактивних і статичних карт.
Карти демонструють захворюваність на ВІЛ-інфекцію, розташування кабінетів «Довіра», сайтів АРТ (антиретровірусної терапії) та ЗПТ (замісної підтримуючої терапії) та інших послуг з профілактики та підтримки. Карти постійно оновлюються. Ознайомитися з ними можна на Національному порталі стратегічної інформації у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу




22.01.2016 року відбулась оперативна нарада  головних позаштатних спеціалістів  управління з
питань охорони здоров’я Запорізької міської ради,  лікарів КУ «Центр СНІД» ЗОР.
Тема зустрічі: Аналіз  стану  організації  та  надання  ВІЛ-послуг у м. Запоріжжі та області.
Система покращення якості ВІЛ-послуг в м. Запоріжжі. Проблеми пов’язані з виявленням ВІЛ-позитивних осіб, своєчасним взяттям на Д/облік, призначенням АРТ.
З метою покращення надання ВІЛ-послуг у м. Запоріжжі запропоновано:
-          Залучити інфекціоністів КІЗ  Центральних міських лікарень , які будуть виходити на сімейних лікарів  ЦПМСД  за територією обслуговування,  до пошуку пацієнтів та їх переадресації до КУ «Центр СНІД» ЗОР.
-          Запровадити систему перенаправлення ВІЛ-позитивних осіб  через лікарів первинного та вторинного  рівнів надання медичних послуг з використанням  талонів  «Направлень» з відривними талонами для зворотного зв’язку.
-          Залучити до надання диспансерних послуг всіх інфекціоністів  КІЗ міста,  або тільки існуючих кабінетів «Довіра»,  для    проведення необхідних досліджень у пацієнтів ; пошук «загублених» пацієнтів; 
-          відкрити в  районах м. Запоріжжя кабінети «Довіра» з повним виконанням положення про кабінет «Довіра» - ДКТ, диспансерне спостереження, перенаправлення в Центр СНІД на СД-4 та ВН, на призначення АРТ;
-          Організувати та провести семінари для  лікарів закладів охорони здоров’я   м. Запоріжжя на тему «Актуальні проблеми ВІЛ-інфекції. КІТ. Надання безперервних медичних послуг ВІЛ-інфікованим особам».
-          відкриття на території м. Запоріжжя повноцінного сайту АРТ КУ «Центр СНІД» ЗОР
-          Розробити  алгоритм взаємодії  між закладами І, ІІ та ІІІ рівнів надання медичних послуг,  з урахуванням  питання  наступності послуг між працівниками поліклінічного відділення, відповідальних за диспансеризацію ВІЛ-позитивних осіб;  епідвідділу та лікарями-інфекціоністами кабінетів «Довіра»/кабінетів інфекційних захворювань міських лікарень,  сімейними лікарями ЦПМСД з метою надання безперервних медичних послуг ВІЛ-позитивним особам (вперше виявленим  та осіб, які «випали» з медичного нагляду) за місцем проживання
-          Опрацювати  бланк запрошення ВІЛ-позитивного пацієнта до сімейного лікаря, лікаря сайту АРТ (відривного талону) та впровадити у практику роботи ЛПЗ області.
-          з метою децентралізації послуг з КІТ, а також діагностики та своєчасного взяття на диспансерний облік вперше виявлених ВІЛ-позитивних пацієнтів, у функції кабінетів «Довіра»  КУ «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9», КЗ «Центральна лікарня Комунарського району»,  КУ «Міська лікарня № 8»  включити пошук та перенаправлення  осіб з виявленими антитілами до ВІЛ до поліклінічного відділення КУ «Центр СНІД» ЗОР за запитом лікарів  КУ «Центр   СНІД» ЗОР.
-          зобов’язати лікарів закладів охорони здоров’я м. Запоріжжя, які надають послуги з консультування і тестування  на ВІЛ-інфекцію, забезпечувати доведення до КУ «Центр СНІД» ЗОР пацієнтів, в яких  виявлений позитивний результат на ВІЛ, згідно з чинними наказами МОЗ України;
-          Розробити маршрут пацієнта в межах єдиного медичного простору міста Запоріжжя.
-          Підготувати потребу  в швидких тестах на ВІЛ  для поліклінічного відділення на 2016 рік   з метою  прискорення підтвердження ВІЛ-статусу пацієнтів та взяття на диспансерний облік у подати регіональному координатору  проекту RESPOND у Запорізькій області;


 
 26.01.2016 року  в Запорізькому обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом пройшло звітування  за 2015 рік, яке вперше здійснювалось фахівцями ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» у дистанційному режимі шляхом проведення skype- конференції.  При звіті оцінювались показники щодо розвитку регіональної системи моніторингу та оцінки, епідеміологічного нагляду, профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, проведення консультування у зв’язку з тестуванням на ВІЛ-інфекцію, надання медичної допомоги, паспортна анкета центрів СНІДу, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, замісної підтримуючої терапії та інфекцій, що передаються статевим шляхом, та лабораторного моніторингу. Робоча група УЦКС з прийому статистичних звітів за 2015 рік узагальнить результати звітування регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом за 2015 рік та представить зведену інформацію до 22 лютого.

29.01.2016 року проведена зовнішня супервізія добровільного консультування і тестування на ВІЛ, впровадження моделі покращення якості ВІЛ-послуг , реалізації заходів щодо забезпечення виконання Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу  в Запорізькій області на 2015 – 2018 роки в Токмацькому районі.
Під час моніторингового візиту проведений семінар з питань впровадження Проекту з покращення якості послуг з ВІЛ на території Токмацького району. Були присутні 28  лікарів та медичних сестер ЦРЛ та ЦПМСД.
З метою покращення надання ВІЛ-послуг в Токмацькому районі запропоновано:
-          провести оцінку чисельності осіб з груп ризику на території обслуговування, отриману інформацію надати до центру МіО   КУ «Центр СНІД» ЗОР 
-          розробити маршрут пацієнта між закладами охорони здоров’я    згідно     наданої схеми, локальний протокол по КіТ,   розробити на надати паспорт сайту АРТ до центру МІО КУ «Центр СНІД»ЗОР   
-          постійно проводити робочі зустрічі локальної команди з покращення якості  оформлювати окремим протоколом.
-          проводити обстеження на ВІЛ пацієнтів закладів охорони здоров’я всіх рівнів  з урахуванням можливих ризиків інфікування ВІЛ, а також клінічних проявів ВІЛ-інфекції (наказ МОЗ №388)  -   «Журнали реєстрації  добровільного перед- та післятестового консультування у зв’язку з  тестуванням на ВІЛ-інфекцію» , Ф №503/о, вести згідно вимог інструкції , затверджен наказом  МОЗ  від 19.08.2005 №415 «Про удосконалення добровільного консультування та      тестування на ВІЛ-інфекцію».


-          провести страхування медичних працівників закладу на випадок професійного інфікування ВІЛ.



Запорожці пройшли безкоштовний тест на ВІЛ-інфекцію

З метою підвищення рівня обізнаності та поширення інформації щодо профілактики зараження ВІЛ, пропаганди тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С і сифіліс, серед населення Запорізької області 28 листопада пройшла акція «Не дай СНІДу шанс!» За підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) . У цей день з 12:00 до 18:00 в гіпермаркеті «Ашан» відбулось безкоштовне анонімне і конфіденційне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С і сифіліс для населення області. Під час акції  поширювались інформаційні матеріали, також передбачені подарунки для тих, хто пройшов швидкий тест.
І не тільки на ВІЛ! Один забір крові дозволив кожному вже через 15 хвилин дізнатися, чи є сифіліс або гепатити В і С.

Я не нуль!
                 З такою назвою в місті пройшла акція до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом. На неї прийшли школярі та студенти. Для них представники Червоного Хреста провели інформаційні лекції. Волонтери розповіли, що кількість ВІЛ- інфікованих зростає з кожним роком, але це захворювання - не привід падати духом.

Ключову роль у контролі за поширенням захворювання відіграє профілактика зараження.
Всесвітній день боротьби зі СНІДом, а також численні заходи, які поводяться в цей день - спосіб привернути увагу громадськості до цієї проблеми, більш широкого розповсюдження профілактичної інформації про це захворювання.
У Запоріжжі 1 грудня в 15:00 в ДК «Орбіта», в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, пройшов  міський соціальний захід «Обери життя».
Як повідомили в прес-службі Запорізької міської ради, захід проводився під девізом «Я не нуль». Його мета - привернення уваги широкої громадськості до проблем людей, які живуть з ВІЛ, а також протидія дискримінації таких людей у ​​суспільстві. За словами організаторів заходу, не «бути нулем» - означає заява про свою громадянську позицію толерантності, відповідальності, не байдужості до даної проблеми.
У програмі заходу:
14.00-16.30 - експрес-тестування на ВІЛ в мобільній амбулаторії, при якому результат тесту стає відомим через 15 хвилин;
15.00-16.00 - концерт обдарованої молоді міста;
16.00-16.30 - запалювання свічок у формі стрічки.





1 грудня в 13.00 відбулася прес-конференція на тему: «ВІЛ-інфекція - не вирок до смерті. Медики радять, як не стати жертвою цього хронічного захворювання ».
У прес-конференції взяла участь головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Петровська.
На думку медиків, Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це також можливість для прояви солідарності з більш ніж 40 млн. людей, які сьогодні живуть з ВІЛ або СНІД.

Виховання толерантного ставлення суспільства до ВІЛ-інфікованих допомагає боротьбі за права людини, незалежно від ВІЛ-статусу. Зусилля фахівців спрямовані на зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ / СНІД, організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів ВІЛ / СНІД.



Станом на 1 листопада в області діагноз ВІЛ або СНІД підтверджено у 4 тис. осіб. Про це заявила головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Петровська, повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.
Переважна більшість людей, у яких був підтверджений діагноз ВІЛ, протягом останніх восьми років заразилися статевим шляхом. За 10 місяців 2015 року в області статевим шляхом інфікувалися 255 осіб (58%), при вживанні ін'єкційних наркотиків - 112 (21,5%), невстановленим шляхом 0,9% випадків.
Основна кількість виявлених інфікованих - це особи репродуктивного та працездатного віку, 18-49 років (76,0%). Однак за останні роки випадки ВІЛ-інфекції все частіше реєструються серед старших вікових груп.

Крім того, спостерігається тенденція до збільшення кількості осіб, у яких виявлена ​​хвороба на пізніх стадіях. За 10 місяців 2015  року взято на облік 440 осіб, у 189 з яких виявлено III і IV стадіях інфікування.

27 жовтня 2015 року відбулась  медична рада «Аналіз діяльності КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР за 9 місяців 2015»
На зустрічі розглянуті слідуючи теми:
Аналіз фінансової та економічної діяльності.     
Підсумки діяльності поліклінічного відділення за 9 місяців 2015 року та завдання до кінця 2015 року. Взаємодія з НУО.                                                                                                  
Підсумки діяльності стаціонарного відділення за 9 місяців 2015 року та завдання до кінця 2015 року.   
Підсумки діяльності служб та підрозділів КУ «Центр СНІД» ЗОР та підрозділів.
Аналіз проф. огляду медпрацівників.
Заслухавши та обговоривши доповіді спеціалістів КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР за підсумками роботи у ІІ півріччі 2015 року, медична рада відмічає, що виконано значну роботу, яка направлена на покращення якості надання медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД, у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.
- показник захворюваності на ВІЛ- інфекцію в області за 9 місяців 2015 року   знизився і склав 21,81(385 осіб)  проти 24,51(435 осіб) у 2014;
            - середньообласний показник захворюваності на СНІД на 100 тис. населення  за 9 місяців 2015 року  залишається на  колишньому рівні  15,75  (278 осіб) проти  15,77 (280 осіб) у 2014;
            - у  порівнянні з аналогічним періодом  минулого роком зменшилася кількість ВІЛ-інфікованих вагітних на 15 %, кількість пологів  зменшилася на 20%;
             - за 9 міс 2015 року був проведений профілактичний курс лікування    антиретровірусними препаратами 60 ВІЛ-інфікованим вагітним, які завершили вагітність пологами (профілактика АРВ - препаратами під час вагітності – 44 (73 %), ВААРТ- терапія під час вагітності – 13 (22 %), АРВ – профілактика тільки в пологах препаратом «Вірамун» – 3 (5 %). Питома вага антиретровірусної профілактики за 9 міс. 2015  по області склала 92,3 %, за 9 міс 2014 цей показник складав – 95,0 %;
            - продовжується  зростання    смертності  хворих від СНІДу, показник смертності хворих на СНІД збільшився на 10,3%  за 9 місяців  2015 та склав 6,40 на 100 тис. населення проти 5,8 на 100 тис. населення  у 2014.  Найвищі показники смертності від хвороб, обумовлених СНІД, за 9 місяців 2015 року зареєстрований в м. Мелітополі – 23,02 та Веселівському районі – 27,26, що перевищує середньо обласний показник в 3,6 та 4,3 рази відповідно. В структурі смертності зберігається високій рівень померлих з
ураженням ЦНС різної етіології та генералізованих форм туберкульозу;
            - залишається високим рівень смертності хворих на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ;
         - покращився показник охоплення ВІЛ-інфікованих пацієнтів профілактичними оглядами по м. Запоріжжю, профілактикою  ко-тримоксазолом та хіміопрофілактикою Ізоніазидом;
            - продовжує збільшуватися кількість хворих, у яких ВІЛ-інфекція і ТБ  діагностовані  одночасно, що пов’язано з виявленням хворих на пізніх стадіях захворювання;
            - збільшується кількість дітей, які контактують з хворими на ТБ  батьками і потребують  додаткового обстеження  та   проведення хіміопрофілактики;
            - значно збільшилася кількість  пацієнтів с ураженням  ЦНС різного генезу, з різним ступенем рухових порушень потребуючих планового лікування та освідчення МСЭК.

МЕДИЧНА РАДА ВИРІШУЄ:

1. Продовжити  роботу в ЛПЗ з метою якісного проведення ДКТ і більш повного охоплення обстеженнями осіб  уразливих категорій населення області;
2. Активізувати роботу по відкриттю сайтів АРТ на базі кабінетів «Довіра» з метою подальшої децентралізації на базі Андріївської ЦРЛ БРР, Мелітопольського та Бердянського протитуберкульозних диспансерів;
3. Продовжити роботу щодо вирішення питання включення Приморського району в зону обслуговування сайту АРТ м. Бердянська;
4. Активізувати роботу сайту АРТ Пологівської ЦРЛ;
5.Аналізувати всі випадки виявлення ВІЛ-інфекції у донорів, вагітних та дітей.
6. Організувати виїзні засідання в райони області з метою контролю та надання організаційно-методичної допомоги з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу медичним працівникам ЛПЗ;                        
7. Продовжити  забезпечення  впровадження моделі надання безперервних послуг особам, які живуть з ВІЛ-інфекцією.        
8. Продовжити роботу щодо облаштування палати інтенсивної терапії на базі наявного ліжкового фонду з метою надання цілодобової медичної допомоги та догляду за хворими з тяжкими формами гострих інфекцій;                                                                                               
9.Продовжити контролювати своєчасність та якість оформлення посильних листів на МСЕК у відповідності з вимогами наказу МОЗ України від 09.04.2008 №189 «Про затвердження Положення по експертизі тимчасової непрацездатності»;                                              
10.Продовжити аналіз якості надання медичної допомоги в стаціонарному та поліклінічному відділеннях Центру у відповідності до наказу по Центру   від 30.01.2014 № 09 «Про організацію клініко-експертної оцінки та якості медичної допомоги по КУ «Центр СНІД» ЗОР»;
11.Проводити  детальний аналіз летальності і смертності ВІЛ-інфікованих хворих з подальшим інформуванням на оперативній нараді.
12.Підготувати наказ по Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації  щодо «Про впровадження плану дій з розбудови потенціалу системи надання послуг із ко-інфекції ТБ/ВІЛ та покращення їх якості в Запорізькій області»;                                                                                      
13.Організувати тренінг з навчання по ко-інфекції ВІЛ/ТБ спеціалістів міст та районів з високим показником захворюваності і смертності від ко-інфекції;
14.Посилити контроль за хіміопрофілактикою Ізоніазидом  у всіх районах області;
15.Суворо контролювати реєстрацію випадків ко-інфекції ВІЛ/ТБ з своєчасним наданням лікарями-іфекціоністами районів протоколів розбору випадків смерті;
16.Організувати менторські візити у «проблемні райони» Запорізької області, з включенням лікарів-інфекціоністів КУ «Центр СНІД» ЗОР (кураторів районів);

21 жовтня 2015 року відбувся семінар « Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини. Сучасний стан в Україні  та Запорізькій області. Проблеми та шляхи удосконалення. Актуальні питання ВІЛ-інфекції у дітей, лікування»  
У зустрічі взяли участь: завідуючі жіночими консультаціями, завідуючі пологовими відділеннями, лікарі акушери-гінекологи, неонатологи, заступники головних лікарів з дитинства та пологової допомоги, міських і районних педіатрів, завідуючі дитячих відділень ЦРЛ, лікарі-педіатри, які надають медичну допомогу хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД.
 На зустрічі були обговорені питання  профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини. Ситуація в Україні та Запорізькій  області.




















Знайомство з проектом Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної спеціалізованої та третинної  (високоспеціалізованої медичної допомоги дітям) медичної допомоги. «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини»  
Юридичні аспекти ВІЛ-інфекції.










 19-24.10.2015 у м. Києві відбулась  зустріч регіональних  команд партнерів проекту USAID RESPОND з покращення якості надання послуг з консультування і тестування на ВІЛ, забезпечення безперервності профілактики та лікування ВІЛ-інфекції.
У зустрічі взяли участь регіональні команди з покращення якості ВІЛ- послуг.
На зустрічі були обговорені: Модель безперервного покращення якості ВІЛ-послуг.
Побудова каскадів, обговорення прогалин в каскадах та постановка цілей щодо закриття прогалин. Система вимірювання в проекті з покращення якості ВІЛ-послуг. Підходи до якості та верифікації даних. Електронний інструмент збору даних.
Паспорт індикаторів для постановки цілей.
Методи фасилітації регіональних навчальних сесій.
Тестування змін з використанням циклу ПРАД. 




18 вересня 2015 року Проект USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» пройшла робоча  зустріч «Результати менторінгових візитів та шляхи покращення надання послуг з ко-інфекції ТБ/ВІЛ» за участі лікарів-фтизіатрів і інфекціоністів Запорізької області.
На зустрічі були обговорені  пробіли у системі надання послуг з ТБ/ВІЛ у Запорізькому регіоні та шляхи покращення ситуації, відкоригували  регіональний план дій з розбудови потенціалу системи надання послуг з ко-інфекції ТБ-ВІЛ, а також працювали  над складанням локальних протоколів з ТБ-ВІЛ.

16-17.09.2015 у м. Запоріжжі відбулась регіональна зустріч партнерів проекту USAID RESPОND з покращення якості надання послуг з консультування і тестування на ВІЛ, забезпечення безперервності профілактики та лікування ВІЛ-інфекції у Запорізькій області.
У зустрічі взяли участь представники закладів охорони здоров‘я, на базі яких працюють сайти антиретровірусної терапії або які залучені до реалізації проекту з покращення якості ВІЛ-послуг.
Серед результатів впровадження моделі покращення якості ВІЛ-послуг у Запорізькій області головний лікар КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР Петровська О.Д. відмітила наступні:
- залучення осіб з груп ризику до обстеження на ВІЛ-інфекцію працівниками центрів
первинної медико-санітарної допомоги;
- впровадження Дорожньої карти з квітня 2015 року щодо надання безперервних послуг ЛЖВ, у т.ч. ВІЛ-позитивним споживачам ін’єкційних наркотиків, у м. Мелітополі та Мелітопольському районі;
- підготовку у травні – липні поточного року на базі Міжрегіонального тренінгового центру (КУ «Центр СНІД» ЗОР ) на тренінгах з консультування і тестування понад 220 фахівців центрів первинної медико-санітарної допомоги;
- проведення 04.09.2015 робочої зустрічі з керівниками лікувальних закладів пілотних районів та 7 нових адміністративних територій, на якій обговорювались результати методології з покращення   якості та розширення територій її впровадження;
- підписання Меморандуму про співпрацю між проектом USAIDRESPOND та Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації;
- збільшення у першому півріччі 2015 року у 2,4 рази, у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, кількості обстежених на ВІЛ-інфекцію осіб з груп ризику; впровадження в діяльність ЛПЗ використання швидких тестів для обстеження осіб високого ризику сприяє доступу цього контингенту до своєчасного обстеження та виявлення ВІЛ – інфекції.
Завідувач обласного центру моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР Велигодська О.В. презентувала проект Дорожньої карти покращення якості ВІЛ-послуг у Запорізькій області.

В рамках Проекту 04  вересня  2015 року в м. Запоріжжя проводилась робоча зустріч з реалізації проектів з покращення якості надання послуг у сфері ВІЛ/СНІД  для представників ключових груп населення в Запорізький області.
В проведенні зустрічі прийняли участь головний спеціаліст ДОЗ - Мороз О.С., секретар координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при ЗОДА Циганкова А.М., головний лікар КУ "Центр СНІД"ЗОР Петровська О.Д.. 
На зустрічі були представлені результати роботи за рік впровадження проекту з покращення якості КіТ на ВІЛ на території всіх пілотних районів, про  перші результати  впровадження системи швидкого тестування. 
Головні лікарі  закладів охорони здоров'я  (або представники цих ЗОЗ) районів, де планується   впровадження  проекту  - на 6 "нових"  районах області,  представили аналіз даних щодо надання послуг з КіТ населенню на  обслуговуваній території,  були виявлені певні проблеми та перші результати впровадження КіТ сімейними лікарями ЦПМСД  ( в деяких ЦПМСД робота почалась з червня 2015 р.).  Під час роботи в 5 групах  було надане завдання - Створити концепцію  розширення  напрямків роботи проекту РЕСПОНД щодо забезпечення безперервності послуг з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції серед представників ключових груп населення в області  з використанням  схеми  «Планування тестування змін з використанням циклу Демінга». Результати роботи представлені учасниками зустрічі. 
Керівники  ЗОЗ «нових»  районів, де планується впровадження проекту з покращення якості надання послуг з КіТ та надання континууму послуг для ЛЖВ, отримали інформацію  - як покращити , або як впроваджувати  в роботу своїх сімейних лікарів  систему консультування та тестування на ВІЛ представників з груп ризику, осіб, які мають клінічні показання для обстеження;  чому  ці заходи необхідні;   як зробити ці зміни , використавши наукове підґрунтя – використання системи вимірювання,  розроблених інструментів – анкет,  локальних протоколів, інше. Представлені принципи формування Дорожньої карти – для головних лікарів ЦПМСД та ЦРЛ «нових» районів.                  


27 серпня 2015 року відбулось засідання  сорок п’ятої, сорок шостої чергової сесії Запорізької обласної ради

 


Рішенням  сесії Запорізької обласної ради депутати прийняли Цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Запорізькій області на 2015-2018 роки.
Під час  сесії оговорені очікувані результати впровадженої Програми :
-         Значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед загального населення, передусім молоді, та зменшити на 50 відсотків кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед груп підвищеного ризику.
-         зменшити на 50 відсотків ризик інфікування ВІЛ медичних працівників під час надання медичної допомоги пацієнтам;
-         зменшити відсоток інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини до 1% у 2018 році;
-         забезпечити доступ представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до участі у профілактичних програмах;
-         охопити 100 відсотків учнів та студентів програмами профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя у навчальних закладах усіх форм власності;
-         забезпечити людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров`я, медичною допомогою та соціальними послугами з догляду та підтримки;
-         забезпечити доступ до безперервного лікування препаратами антиретровірусної терапії людей, які живуть з ВІЛ, та хворих на СНІД, які цього потребують у 2015 році – 1640 осіб,  у 2016 р. – 2022 осіб, у 2017 р. – 2770 осіб, у 2018 р. – 2815.
-         зменшити смертність від туберкульозу серед хворих з ко-інфекцією ВІЛ/туберкульоз;
-         охопити програмами замісної підтримувальної терапії щонайменше 35 відсотків споживачів опіоїдних ін’єкційних наркотиків, які цього потребують, із залученням їх до реабілітаційних програм.
-         сформувати серед населення толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ.

31 серпня 2015 року відбулось засідання робочої групи з питань моніторингу та оцінки координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам.
У засіданні прийняли участь начальник сектору охорони здоров я УДПтС України в Запорізькій області, члени робочої групи з питань моніторингу і оцінки координаційної ради.
Під час зустрічі розглянути слідуючи питання:
-         Прийняття обласної соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 рр
-         Результати впровадження проектів USAID «RESPOND» в Запорізькій області.
-         Розширення проектів USAID «RESPOND» щодо забезпечення безперервності ВІЛ-послуг представникам підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та людей, які живуть з ВІЛ з використанням методології покращення якості в районах з високим рівнем захворюваності з ВІЛ-інфекцією
 28 липня 2015 р. у Запоріжжі  відбулось відкриття зустрічі партнерів проекту USAID RESPOND з розширення доступу до консультування і тестування у зв’язку з ВІЛ у Запорізькій області. 
            Одним із напрямів роботи проекту USAID RESPOND є запровадження консультування і тестування на ВІЛ з використанням швидких тестів у закладах первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) і навчання медичних працівників навичкам консультування і тестування.
Під час зустрічі відбулась  передача проектом USAID RESPOND технічного обладнання медичним закладам Запорізької області, яке допоможе збирати та аналізувати дані, необхідні для запровадження змін в системі надання ВІЛ-послуг.
            Серед закладів, які отримали технічне обладнання: комунальні установи Запорізької обласної ради: «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», «Мелітопольський центр з профілактики та боротьби зі СНІДом»; КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Шевченківського району м. Запоріжжя; центри первинної медико-санітарної допомоги м. Мелітополя, Мелітопольського та Василівського районів; КЗ «Оріхівська центральна районна лікарня».

У заході взяли участь: заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуард Гугнін; директор Департаменту охорони здоров'я Запорізької обласної державної адміністрації Вікторія Клименко; директор проекту USAID RESPOND Олена Герасимова; головний лікар КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР Олена Петровська; представники центрів первинної медико-санітарної допомоги мм. Запоріжжя, Мелітополя, Мелітопольського, Василівського районів, Оріхівської та Василівської центральних районних лікарень.

10 липня 2015 року у м. Мелітополі відбулася навчальна сесія з покращення якості. 43 представники центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД)
Мелітопольського району, Запорізького обласного і Мелітопольського центрів СНІДу, Мелітопольської центральної районної лікарні і місцевих НУО зібралися, щоб переглянути хід виконання проекту, спрямованого на покращення континууму ВІЛ-послуг для ключових груп, насамперед СІН, з використанням циклу методології покращення якості «Плануй – Роби – Аналізуй - Дій». 
З того часу, коли у травні 2015 року була підписана Дорожня карта, команди покращення якості міста Мелітополя надали послуги консультування і тестування 275 людям, з яких 2,2% (6 осіб) отримали позитивний результат тестування на ВІЛ. Усі шестеро залучені до системи послуг. Четверо з них почали приймати антиретровірусну терапію.
Під час роботи в малих групах команди розглянули існуючу систему обміну інформацією і виявили, що післятестове консультування для пацієнтів з позитивним результатом, отриманим із застосуванням швидких тестів, потребує удосконалення.
Команди також розробили низку змін для тестування з використанням циклу «Плануй – Роби – Аналізуй - Дій», які будуть представлені для обговорення під час наступної навчальної сесії, запланованої на листопад цього року.


В   Запорізькому обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом  14.07.2015  пройшло засідання робочої зустрічі  керівників та соціальних працівників НУО, адміністрації та працівників КУ «Центр СНІД» ЗОР.
Тема зустрічі: «Аналіз взаємодії  КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР  з громадськими  та неурядовими організаціями:  результати спільної роботи в реалізації Програмних заходів та проектів. Проблеми, шляхи вирішення».
На засіданні виступили:
- Взаємодія Запорізького обласного центру СНІД з громадськими та 
  неурядовими організаціями. -Колтунік О.Л.
-Спільна  робота Запорізького центру СНІД з громадськими та
  неурядовими організаціями. Проблеми, шляхи вирішення.  - 
  Представники громадських та неурядових організацій
- Стан підготовки обласної цільової соціальної Програми протидії    
  ВІЛ-інфекції/СНІД на 2015 -2018 рр -   Велигодська О.В.
-Основні результати семінару –наради з обговорення нагальних 
  питань щодо виконання Загальнодержавної цільової соціальної 
  Програми протидії   ВІЛ-інфекції/ СНІД на 2014 -2018 рр    -Велигодська О.В.

Комментариев нет:

Отправить комментарий