15 августа 2016 г.

Запорізький міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу





З липня 2013 року на базі комунальної установи «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» Запорізької обласної ради функціонує Міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ/СНІДу.

Центр є клінічною базою Державного закладу «Запорізька медична академія післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України» відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України. 
  
 Запорізький міжрегіональний тренінговий центр з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу створений в рамках реалізації законів України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ»  в редакції від 23 грудня 2010 року № 2861-VI та «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» від 20.10.2014 № 1708-VII, програми гранту 10 раунду Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією «Розбудова довгостроковї системи надання комплексних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу, лікування, догляду та підтримки серед груп найвищого ризику та ЛЖВ в Україні».      

Мета регіонального тренінгового центру

1. Основною метою роботи Центру є участь у проведенні післядипломної підготовки і навчання лікарів та інших фахівців, що працюють в сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2. Розбудова та забезпечення належного функціонування системи навчання.
3. Визначення пріоритетів з навчання фахівців.
4. Співпраця щодо здійснення навчання Державною установою «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Державним закладом «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», Департаментом забезпечення діяльності державної пенітенціарної служби України, місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, об’єднаннями громадян,
у тому числі міжнародними, неурядовими та благодійними організаціями.      

    Основні функції Запорізького міжрегіонального тренінгового центру з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу

1.Оцінка потреб щодо розвитку системи навчання, включаючи потреби в матеріально-технічному забезпеченні, проведенні спеціальних досліджень з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.
2. Забезпечення проведення навчання, виконання показників, забезпечення звітності, інструкцій, збір даних та аналітична діяльність з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.
3. Створення та ведення бази даних з навчання фахівців.
4. Підготовка звітів.
5. Організація та проведення тренінгів, семінарів, стажувань на робочому
місці, наставницьких візитів тощо для фахівців по питаннях ВІЛ-інфекції/СНІДу.
6. Організація подання тренерами програмного звіту про проведення заходів, а також вхідних та вихідних анкет тестування учасників заходу. 
7. Систематичне розповсюдження інформації щодо навчання шляхом видання публікацій, електронних інформаційних бюлетенів, розміщення інформації в мережі Інтернет. 

Права Запорізького міжрегіонального тренінгового центру з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу

1.Отримувати в межах своїх повноважень від місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, об’єднань громадян, у тому числі міжнародних, довідково-інформаційні матеріали (за згодою).
2. Здійснювати аналітичну, науково-практичну, інформаційно-освітню, консультативну та іншу діяльність, пов’язану з виконанням завдань МТЦ.
3. Готувати та видавати матеріали з питань організації та проведення навчання фахівців.

4. Визначати перспективи свого розвитку виходячи з потреб, епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу та  покладених на МТЦ завдань.
Навчання у тренінговому центрі — важлива складова  у професійній підготовці медичних працівників, яку проводитимуть фахівці лікувального та викладачі навчального закладів.
Діяльність центру спрямована на підвищення рівня обізнаності медичних та інших фахівців у галузі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Відкриття навчально-тренінгового центру дало змогу оперативно доносити інформацію до медичних працівників найвіддаленіших районів області, фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарських амбулаторій.

Протягом 2013-2015 років в Запорізькому межрегіональному тренінговому центрі запроваджені  цикли тренінгів 
- за темами: "Основи антиретровірусної терапії при ВІЛ-інфекції", на  10 тренінгах  навчено 231 учасник, 
-  «Організація ведення випадку ко-інфекції ВІЛ/ТБ в Україні», проведено 3 тренінги для 141 фахівця.
- "Опортуністичні інфекції"  проведено 2 тренінги для  42 фахівців.
Проведено 2 тренінги для 45 спеціалістів пенітенціарної служби.
По роботі з швидкими тестами проведено 2 тренінги,  підготовлено 15 фахівців.
Протягом 6 місяців  2016 року в рамках проекту «Розбудова клінічного та управлінського потенціалу  служби ВІЛ-інфекції/СНІДу України», за підтримки Міжнародного центру з питань освіти та підготовки у сфері охорони здоров’я (I-TECH), університету штату Вашингтон (UW) пройшли навчання на тренінгах з "Основи антиретровірусної терапії при ВІЛ-інфекції" ,  «Організація ведення випадку ко-інфекція ВІЛ/ТБ в Україні»  105 лікарів, 2 медичні сестри . Два тренінги на тему " Консультування і тестування" - підготовлено 42 фахівця.  Два тренінги на тему " Опортуністичні інфекції та ВІЛ"- підготовлено - 45 фахівців.  

За  підтримки Німецького товариства технічного співробітництва (GTZ) проведено 
10 тренінгів на тему " Консультування і тестування" - підготовлено 205 сімейних лікарів.
 В рамках реалізації  проекту "Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через зміцнення систем охорони здоров'я" - "ACCESS"  з навчання комп'ютерної грамотності – навчено 99 осіб . 
Проведений  тренінг для спеціалістів пенітенціарної служби, підготовлено - 24 фахівця.
До організації та проведенння тренінгів залучені фахівці: 
доцент кафедри інфекційних хвороб Запорізької академії післядепломної освіти-
Живиця Дмитро Георгійович,
асистент кафедри - Казека Віталій Григорович
лікарі, психологи  КУ "Центр СНІД" ЗОР.

Комментариев нет:

Отправить комментарий